Γλωσσάρι

  • English
  • Ελληνικά

Ορισμοί τεχνικών όρων

1 CMS (Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου)

είναι διαδικτυακές εφαρμογές που επιτρέπουν την online τροποποίηση του περιεχομένου ενός δικτυακού τόπου.
Μια δυναμική ιστοσελίδα που συνήθως "οδηγείται" από βάση δεδομένων και η οποία επιτρέπει στον ιδιοκτήτη και τους χρήστες της, να διαχειρίζονται το περιεχόμενό της (να κάνουν αλλαγές) χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν καθόλου κωδικοποίηση.

2 Cookies

είναι μικρά αρχεία κειμένου τα οποία αποθηκεύονται στον φυλλομετρητή μας κατά την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο. Σκοπός τους είναι να ειδοποιούν τον ιστότοπο που επισκέπτεται ο χρήστης, για την προηγούμενη δραστηριότητά του.  Συνήθως περιγράφουν στοιχεία μας όπως όνομα χρήστη (username) και συνθηματικό πρόσβασης (password) με σκοπό κατά την επίσκεψή μας στον ίδιο ιστότοπο αργότερα, να μας "θυμάται" και να μην χρειάζεται να κάνουμε login.

Domain name (Όνομα χώρου ή τομέα ή περιοχής  στο Διαδίκτυο)

είναι ένας περιορισμένος τομέας των διεθνών πόρων του Συστήματος Ονομάτων Χώρου (DNS) ο οποίος εκχωρείται για αποκλειστική χρήση σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Το όνομα τομέα / χώρου δεν ανήκει στο πρόσωπο που του έχει εκχωρηθεί αλλά έχει μόνο την αποκλειστική δυνατότητα χρήσης του για όσο διάστημα έχει καταβάλει τα τέλη κατοχύρωσης. Ένα όνομα χώρου μπορεί να έχει διάφορες καταλήξεις όπως .com, .eu, .gr, .net, .org, .info, .biz, .de, .it, .es κ.λ.π., ανάλογα με τη χρήση και τη χώρα προέλευσής του.

Google Analytics

είναι μία δωρεάν  υπηρεσία web analytics, που προσφέρεται από την Google η οποία παρακολουθεί και αναφέρει την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας. Το Google Analytics είναι πλέον η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη υπηρεσία web analytics στο Διαδίκτυο. Μία ακόμη έκδοση του Google Analytics είναι το Google Analytics  για Mobile Apps, ένα SDK που επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων χρήσης από iOS και Android εφαρμογές.

Live video streaming

είναι η αναμετάδοση περιεχομένου-βίντεο σε συμπιεσμένη μορφή μέσω διαδικτύου το οποίο μπορεί να το παρακολουθήσει ο θεατής σε πραγματικό χρόνο. Έτσι δεν απαιτείται από τον θεατή να κατεβάσει όλο το αρχείο για να μπορέσει να δει το βίντεο. Αντ 'αυτού, το βίντεο στέλνεται  σε μια συνεχή ροή δεδομένων και προβάλλεται σε πραγματικό χρόνο .

6 Meta tags

Τα μεταδεδομένα είναι δεδομένα (πληροφορίες) σχετικά με τα δεδομένα. Τα meta tags παρέχουν μεταδεδομένα σχετικά με το έγγραφο HTML και δεν  εμφανίζονται στην σελίδα, αλλά θα είναι διαθέσιμα για ανάλυση από τις μηχανές αναζήτησης. Χρησιμοποιούνται συνήθως για να καθοριστεί η περιγραφή της σελίδας, λέξεις-κλειδιά, ο συντάκτης του εγγράφου, πότε τροποποιήθηκε τελευταία φορά, και άλλα μεταδεδομένα. Τα μεταδεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από προγράμματα περιήγησης (πώς να εμφανιστεί το περιεχόμενο της σελίδας), από μηχανές αναζήτησης (λέξεις-κλειδιά), ή άλλες υπηρεσίες web.

Multi-Language Support (Υποστήριξη πολλαπλών γλωσσών)

Δυνατότητα δημιουργίας ιστοτόπου σε περισσότερες από μία γλώσσες

On demand video

οι χρήστες μπορούν να έχουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε αρχεία βίντεο, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν και να αναπαραχθούν τοπικά μέσω μίας δικτυακής υποδομής. Η υπηρεσία VoD παρέχει ιδιαίτερη ελευθερία και ευελιξία στους χρήστες αφού μπορούν να παρακολουθήσουν μία ταινία ή ένα εκπαιδευτικό βίντεο οποιαδήποτε χρονική στιγμή αυτοί το επιθυμούν.

Responsive Web design

πήρε την ονομασία του από την λέξη "Respond" και σημαίνει ότι μια ιστοσελίδα προσαρμόζεται δυναμικά και «on the fly» (δηλαδή άμεσα) σε κάθε διάσταση και προσανατολισμό (orientation) οθόνης.

Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος πλοηγηθεί σε μια ιστοσελίδα η οποία είναι Responsive, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα ένα smartphone, η ιστοσελίδα θα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειάζεται ο χρήστης να κάνει μεγέθυνση ή να κάνει πλάγιο σκρολ για να διαβάσει με ευκολία το περιεχόμενο της. Με την χρήση του Responsive Design μια ιστοσελίδα μπορεί να λειτουργεί και σαν web application όταν ανοιχτεί από μια φορητή συσκευή όπως (iPhone, iPad, Android, Blackberry etc.). Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία αύξηση της περιήγησης στο διαδίκτυο από κινητές συσκευές.

11 Serch engine

είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει την αναζήτηση κειμένων και αρχείων στο Διαδίκτυο. Αποτελείται από ένα πρόγραμμα υπολογιστή που βρίσκεται σε έναν ή περισσότερους υπολογιστές στους οποίους δημιουργεί μια βάση δεδομένων με τις πληροφορίες που συλλέγει από το διαδίκτυο, και το διαδραστικό περιβάλλον που εμφανίζεται στον τελικό χρήστη ο οποίος χρησιμοποιεί την εφαρμογή από άλλον υπολογιστή συνδεδεμένο στο διαδίκτυο.

12 Sitemap

είναι ένας χάρτης μίας ιστοσελίδας που έχει μέσα του links τα οποία οδηγούν σε όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Αυτό συνήθως βοηθάει τους επισκέπτες να βρούνε γρήγορα αυτό που θέλουν, ή να ανακαλύψουν περιεχόμενο που μπορεί να μην εντόπιζαν από την περιήγηση της ιστοσελίδας. Το sitemap και συγκεκριμένα το xml, είναι μία καλή τακτική επίσης και για τις μηχανές αναζήτησης, με το xml sitemap, θα μπορέσουν να εντοπίσουν και να κάνουν crawl όλες τις σελίδες.

13 Social media friendly design

κατάλληλος σχεδιασμός για εύκολη και γρήγορη προώθηση επιλεγμένου περιεχομένου στα social media ανεξαρτήτως συσκευής ή πλατφόρμας.

14 Url

είναι μια αναφορά σε έναν δικτυακό πόρο που καθορίζει τη θέση του σε ένα δίκτυο υπολογιστών και τον μηχανισμό για την ανάκτηση του. Τα URLs συνήθως αναφέρονται σε ιστοσελίδες αναφοράς (http), αλλά χρησιμοποιούνται επίσης για μεταφορά αρχείων (ftp), ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mailto), πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων (JDBC), και πολλές άλλες εφαρμογές. Τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης στο Web εμφανίζουν τη διεύθυνση URL μιας ιστοσελίδας πάνω από τη σελίδα σε μία γραμμή διευθύνσεων. Μια τυπική διεύθυνση URL θα μπορούσε να έχει τη μορφή http://www.example.com/index.html, το οποίο δείχνει ένα πρωτόκολλο (http), ένα όνομα (www.example.com), και ένα όνομα αρχείου (index.html).